Skindstegt ørred på skolehavens grønt

Skaermbillede 2021 01 06 kl. 12.54.53 | Domestic Science
  • Set
    1.056

Fagdag i udskoling.

Dambrug, bæredygtighed, inspiration til projektopgave og naturfagsprøve. Dissekering af ørreder med 9. klasserne. Så kan vi lige så godt lave noget mam ud af fiskedusen.

Tema og emne med blive noget i retningen af bæredygtighed og lokale råvarer. Rikke kommer med fisken, jeg graver grøntsager op fra haven. Eleverne laver lækker mad med lokale råvarer. Forinden inden da, en hulens masse teori og film om emnet.

Her følger et bud på ørred med de lokale råvarer, som vi har til rådighed i vores skolehave.

4 Personer. 

Stegt ørred

4 styk Ørredfilet med skind. Ca. 100 g stykket. 

10 g Smør til stegning. 

Lidt solsikkeolie til stegning. 

Salt og peber. 

  1. Læg dine ørredstykker på skindsiden på et skærebræt eller en tallerken. Drys med lidt salt og peber. Lad dem ligge i 5-6 minutter.
  2. Varm en pande op til middelhøj varme.
  3. Når panden er varm, smider du lidt olie på panden.
  4. Steg ørred-banditterne i 3-4 minutter på skindsiden.
  5. Efter 2 minutter, smider du lige en ekstra klat smør i kanten af panden, som hældes over fisken med en ske.
  6. 1-2 minutter på kødsiden.

Smid evt. en kvist rosmarin, timian eller lidt dild i smørret, mens fisken steger. Det giver lidt smag til smørret, som giver lidt smag til fisken.

Fennikelpure

1 Fennikel. 

1 dl Vand.

1 Løg. 

10 g Smør.  

3 spsk Mascarpone eller Creme Fraiche 38 %. 

2 spsk Æblecidereddike. Hvis du har åbnet en flaske hvidvin, kan du også bruge en ½ dl af denne. 

Salt og peber.

  1. Skær det yderste af toppene på fenniklen. De kan være lidt grimme. Fjern ligeledes det yderste lag af grøntsagen, hvis det er grimt. Ofte kan banditten bare vaskes.
  2. Skær fennikel og løg i grove tern/stykker.
  3. Varm en kasserolle op til middelhøj varme – smid smørret heri og lad smelt det.
  4. Svits fenniklen i det varme smør i kasserollen i 2 minutter.
  5. Efter 2 minutter hældes vand, salt og peber i. På med kasserollens låg.
  6. Skru ned på lav varme og lad fenniklen hygge sig i 25-30 minutter. Kig til den i ny og næ – rør lidt i den og giv den noget kærlighed.
  7. Gør stavblenderen klar.
  8. Når fenniklen er mør, fyrer du mascarponen og æblecidereddiken i kasserollen. Og så er det ellers bare i gang med stavblenderen. Smadr det hele godt og grundigt, indtil du har en dejlig cremet masse.

 

Den nu cremet fennikel kan nu hældes på en squeeze bottle eller smøres på tallerkenen. Leg med anretningen. Du kan også smøre fenniklen på tallerkenen og lægge et par stykker kød herpå. Det ser godt ud.

 

Bagte rødder

4 Gulerødder.

4 Persillerødder eller pastinakker fra skolehaven.

1 Kviste rosmarin.

2 spsk Olivenolie. 

1 spsk Balsamico.

1-2 Hvidløg.

1 lille løg.

  1. Vask og skræl gulerødder og pastinakker.
  2. Skyl rosmarin.
  3. Del hver gulerod og pastinak i kvarte.
  4. Smid dem i en skål.
  5. Pil og del løget i kvarte. Smid dem i skålen.
  6. I med de restrende ingredienser.
  7. Ca. 45 minutter i stanniol i ovnen.

 

Sauce på skroget

Smid alle fiskebenene og evt. kødstumper i en gryder med ca. 2-3 dl vand.

Lad det koge ind i 15-20 minutter, og du får en fiskefond, som kan anvendes til sauce.

Lad det reducere til den halve mængde.

Kom den reducerede fiskefond i panden, hvor fisken lige har tilberedt. Så samler du en masse guf til en sauce. Og så lige en klat smør, 10 g i saucen lige inden servering. Så kører bussen.

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide